Τα σημάδια της εμμηνόπαυσης
Ημερομηνία δημοσίευσης 30/03/2010

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας της γυναίκας, δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα από τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τη γυναίκα που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά ούτε και την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης διαιρείται σε δύο στάδια. Το περιεμμηνορυσιακό στάδιο και το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Στο περιεμμηνορυσιακό στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως πέντε έτη. Το μετεμμηνοπαυσιακό είναι το στάδιο των 12 μηνών μετά την τελευταία περίοδο. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και δεν απελευθερώνονται ωάρια.

Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, μειωμένη γονιμότητα, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές διάθεσης, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και αραίωση των μαλλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία την εμποδίζουν από τις καθημερινές της δραστηριότητες ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και την ορμονική θεραπεία έως ακόμα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να κατευνάσουν τα συμπτώματα. Επίσης, ύπνος σε δροσερό δωμάτιο και ενδυμασία που να επιτρέπει στη γυναίκα να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός της βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου ενδείκνυται επίσης για την αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα φάρμακα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.